Herbestemming terreinen industrieel erfgoed

Cultuurhistorische quickscan Bovenfabriek Buitenpolder 

In samenwerking met Hylkema Consultants 

Nabij de kern van Haalderen staan relicten van steenfabriek, de Bovenfabriek, die in de tweede helft van de 19e eeuw is opgericht door S.J.C. Arntz. Voor de herbestemmingsmogelijkheden heeft LANDplus intensief samengewerkt met Hylkema Consultants. LANDplus heeft onderzoek gedaan naar de landschappelijke ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied. Hylkema Consultants heeft bouwhistorisch onderzoek verricht naar de schoorsteen. De onderzoeken zijn vertaald naar toekomstige plannen voor het gehele terrein van de steenfabriek. Het doel, hoe kan met natuurontwikkeling de geschiedenis van het gebied weer zichtbaar worden gemaakt.

 

Luchtfoto van het terrein van de staanfebriek (z.j.)

  

Historische wasserij & blekerij Lenderink

In samenwerking met het Gelders Genootschap

Een bouwhistorisch / historisch geografisch onderzoek naar de locatie van de voormalige wasserij/blekerij. Doel van het onderzoek is het geven van aanbevelingen over de invulling van het terrein vanuit het perspectief van cultuurhistorische waarden.

  

Het gebouw van de wasserij - blekerij in Zutphen (bron: erfgoedcentrum Zutphen)  

 

Ruimtelijke onderbouwing Maneswaard 

In samenwerking met Van Swaay Projectontwikkeling 

Van Swaay Projectontwikkeling heeft Landplus uit Nijmegen gevraagd een ruimtelijke onderbouwing op te stellen voor de Maneswaard. De huidige eigenaren heeft geen opvolgers voor het boerenbedrijf, willen de bestaande bebouwing slopen en er een aantal nieuwe woningen realiseren. De ruimtelijke onderbouwing van LANDplus geeft inzicht in het huidige beleid, de huidige situatie en de historie van het plangebied. Deze ingrediënten hebben de basis gevormd voor ontwerpprincipes en inrichtingsschetsen voor de nieuwbouwplannen.  

 

luchtfoto van het terrein van de voormalige steenfabriek

  

Cultuurhistorische quickscan voormalig klompenmuseum Best

In samenwerking met eigenaar

De cultuurhistorische quickscan gaat in op de landschapsgeschiedenis van het plangebied. Het plangebied ligt in het waardevolle kampenlandschap, kent een agrarische geschiedenis, ligt in de historische kern De Vleut, heeft een lange geschiedenis in de klompenmakerij en ligt aan de rand van het Wederopbouwgebied De Scheeken.
Doel van de cultuurhistorische quickscan is inzicht te geven in de landschapsgeschiedenis van het plangebied en deze te vertalen naar (landschappelijke) bouwstenen voor de toekomstige inrichting van het plangebied. 
 

Het klompenfabriekje in 1965 (bron: Dye van Best).