De Groenlanden, van steenfabriek tot natuur
Cultuurhistorische quickscan voor een gebied in de Ooijpolder bij Nijmegen. Inzicht wordt verschaft in de ontwikkelingsgeschiedenis van de plek. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de verschillende ‘gebruikers’ van het gebied als steenfabricage en als onderdeel van de de IJssellinie, die hun sporen hebben achtergelaten in het landschap.
De Groenlanden in vroegere tijd (bronnen: Topotijdreis, Spannende Geschiedenis, IJssellinie)
Ruimtelijke ontwikkelingsgeschiedenis Den Eikenboom.
In samenwerking met Oostzee en MAB
In de dorpskern van Loenen ligt aan de Beekbergerweg café – restaurant Den Eikenboom. Er zijn plannen om Den Eikenboom te restaureren en te herontwikkelen. Daarbij gaat het om restauratie van het pand en herontwikkeling van het terrein er omheen.
De locatie Den Eikenboom kent een lange geschiedenis. Bebouwing op deze locatie gaat mogelijk terug tot de 17e eeuw.
De initiatiefnemer heeft de wens om de historie van het gebouw en de plek mee te nemen in de planvorming.
LANDplus heeft een cultuurhistorische quickscan opgesteld. Er zijn aanbevelingen gedaan hoe vanuit historisch perspectief omgegaan kan worden met nieuwbouwmogelijkheden. Ook zijn uitspraken gedaan omtrent de groene invulling op de locatie.
Den Eikenboom (bronnen: CODA, Streetsmart)
Cultuurhistorische quickscan voormalig klompenmuseum Best
In samenwerking met eigenaar
De cultuurhistorische quickscan gaat in op de landschapsgeschiedenis van het plangebied. Het plangebied ligt in het waardevolle kampenlandschap, kent een agrarische geschiedenis, ligt in de historische kern De Vleut en heeft een lange geschiedenis in de klompenmakerij.
Doel van de cultuurhistorische quickscan is het inzicht geven in de landschapsgeschiedenis van het plangebied en deze te vertalen naar landschappelijke bouwstenen voor de toekomstige inrichting.
De klompenmakerij, later museum In buurschap De Vleut (bron: Dye van Best, Streetsmart).